Asset Allocation Awards 2023

De winnende asset managers zijn:

 • Asset-Allocation-Awards-Winnaar2020-ASSET-ALLOCATION

  Neuberger Berman

  ASSET ALLOCATION

  Asset Allocation Committee Outlook

 • Asset-Allocation-Awards-Winnaar2020-FIXED-INCOME

  Actiam

  FIXED INCOME

  Actiam Monthly

 • Asset-Allocation-Awards-Winnaar2020-EQUITIES-REGIONAL

  Northern Trust Asset Management

  EQUITIES REGIONAL

  Investment Perspective

 • Asset-Allocation-Awards-Winnaar2020-EQUITIES-SECTOR

  ING Investment Office

  EQUITIES SECTOR

  Maandbericht beleggen

 • Asset-Allocation-Awards-Winnaar2020-ASSET-ALLOCATION-OVERALL

  Northern Trust Asset Management

  OVERALL

  Investment Perspective

Asset-Allocation-Awards-2023-opening-Alpha-Research

Asset Allocation Awards 2023

Op 7 februari 2023 werden voor de achtste keer de Asset Allocation Awards uitgereikt door Alpha Research. De bijeenkomst werd georganiseerd door Financial Investigator.

Alpha Research analyseert elke maand meer dan zestig asset allocatierapporten van asset managers. Dit is de basis van de beleggingsconsensus die maandelijks wordt gepubliceerd en is ook de basis van de toekenning van de awards in de categorieën: Asset Allocation, Fixed Income, Equities Regional, Equities Sector en Overall.

Niet elk rapport komt overigens voor selectie in aanmerking. Een rapport moet voor iedereen toegankelijk zijn, drie jaar bestaan, regelmatig verschijnen, een publicatiedatum hebben, heldere aanbevelingen bevatten en voor vier van de vijf beleggingscategorieën (cash, grondstoffen, vastgoed, obligaties en aandelen) moet minimaal een advies worden gegeven. Via de methodiek van Alpha Research wordt jaarlijks berekend tot welke outperformance de verschillende allocatieadviezen leiden in vergelijking met de prestaties van de markt.

Uitreiking Asset Allocatie Awards 2023

Tijdens de uitreiking van de Awards werden de winnende asset managers geïnterviewd door Eelco Ubbels, Oprichter en CEO van Alpha Research, en Ineke Valke, Senior Investment Strategist bij Wealth Management Partners.

Asset Allocation Award: Neuberger Berman

Neuberger Berman was de winnaar van de Asset Allocatie Award 2023. Portfolio manager Niall O’Sullivan lichtte de strategie via een digitale verbinding toe en zijn collega Adriaan van Gerrevink nam de prijs in ontvangst.

Neuberger Berman had erop ingezet dat inflatie hoog zou blijven en hun strategie draaide om diversificatie en bescherming tegen inflatie. Grondstoffen boden de bescherming tegen inflatie en deze manager vindt grondstoffen ook structureel interessant. Niall O’Sullivan: “Voor de transitie naar meer duurzame energie bronnen zal in de komende jaren veel behoefte aan koper zijn”. Vastgoed was een onderdeel van hun ‘all weather portfolio’ dat minder goed gepresteerd heeft. Het zat in de portefeuille omdat vastgoed doorgaans bescherming biedt tegen inflatie, maar vastgoed is helaas ook gevoelig voor veranderingen in de rentestand. Op de middellange termijn verwacht Neuberger dat maatschappelijk vastgoed, zoals welzijn en zorg, goed kan presteren, want de waarderingen zijn laag. Wel moeten eerst een aantal onzekerheden worden opgelost. De positie van cash is verbeterd, nu het naast bescherming van de portefeuille, ook enig rendement biedt.

Fixed Income Award: Actiam

Het Utrechtse Actiam was de winnaar van de categorie vastrentende waarden. Mehdi Abdi, de manager van het team, nam de prijs in ontvangst. Hij benadrukte dat het hele team verantwoordelijk is voor de goede prestatie van het fonds.

Aan het begin van 2022 was Actiam heel voorzichtig en waren de hoger renderende bedrijfsobligaties onderwogen in hun portefeuille. De politieke spanningen namen duidelijk toe en zij waren daarom defensief gepositioneerd. Gedurende het jaar liepen de risicopremies op en is de manager steeds meer in bedrijfsobligaties gaan beleggen. Zij hebben in januari van dit jaar flink kunnen profiteren van het inkomen van de risicopremies. Verder was Actiam overwogen in Emerging Markets Debt. Op zich heeft deze categorie niet goed gepresteerd in 2022, maar Mehdi stelde vast: “Het uitsluiten van Rusland vanwege het ESG beleid heeft gunstig uitgepakt”. Actiam is wat terughoudend met de categorie high yield, vanwege de kwestbaarheid bij een recessie.

Equities Sector Award: ING Investment Office

ING Investment Office (ING IO) won de prijs voor de best renderende sector allocatie. Team hoofd Bob Homan nam de prijs in ontvangst. Hij vond het: “Goed te zien dat ook Nederlandse partijen genomineerd zijn en prijzen in de wacht slepen”. Het is de derde keer sinds 2019 dat het team de award voor sector allocatie wint! In hun strategie bepalen strategen de top-down positionering, maar wordt ook de bottom-up analyse meegenomen.

Net als Neuberger verwachtte ook ING IO dat inflatie langer hoog zal blijven en ook dat de rente zou oplopen. Zij hadden de sector Energie en Financials overwogen. Op het einde van 2022 hebben zij de overweging van Energie teruggedraaid, ondanks dat zij de sector nog steeds goedkoop vinden. De nutssector was en blijft onderwogen gezien het risico op afroming van de winsten. Eind 2022 is er gedraaid van een focus op waarde naar groei. Bob Homan: “De verschillen in behaalde rendementen tussen sectoren zijn doorgaans erg groot en goede sectorallocatie is van groot belang”.

Equities Regional Award én Overall Award: Northern Trust Asset Management

Northern Trust Asset Management wist twee Asset Allocation Awards binnen te slepen: de regionale aandelenallocatie en de overall award. De overall award is voor die vermogensbeheerder die de beste resultaten heeft behaald wanneer de verschillende categorieën bij elkaar worden opgeteld. Strateeg Wouter Sturkenboom nam de twee Awards in ontvangst.

Northern Trust AM had begin 2022 een defensieve positionering, waarbij zij Amerika overwogen en Opkomende Markten juist sterk onderwogen. De renteverhogingen door de Amerikaanse Fed en de economische tegenwind waren slecht voor opkomende markten, voor zowel aandelen als obligaties. Wouter Sturkenboom: “Northern Trust AM is structureel bezorgd over de koers van China, hoewel China op korte termijn zal opveren door het loslaten van de strenge coronabeperkingen”. Om deze reden overweegt Northern Trust AM grondstofrijke markten. Op dit moment is de manager veel minder defensief gepositioneerd en ligt de portefeuille meer in lijn met de benchmark.

Na het in ontvangst nemen van de Overall Award werd ingegaan op het nieuwste Capital Market Assumptions rapport van Northern Trust.

Het grootste verschil tussen het rapport van dit jaar en vorig jaar is het verwachte rendement voor zowel wereldwijde als Amerikaans high yield bedrijfsobligaties. Het hogere verwachte rendement komt onder andere door een hoger startpunt qua rente niveau. Wat volgens Wouter Sturkenboom ook opvalt is dat: “De gemiddelde kredietkwaliteit van de high yield benchmark is toegenomen naar BB”.

Ondanks de stevige daling van aandelenmarkten in het afgelopen jaar blijven de verhogingen van de expected returns van aandelen binnen de perken. Wouter Sturkenboom: “Door de krappe arbeidsmarkt in ontwikkelde markten zullen winstmarges de komende jaren lager uitvallen, wat het verwachte rendement van aandelen beperkt”.

Binnen aandelenregio’s was de grootste verhoging van verwacht rendement te vinden bij Japanse aandelen. Door de correctie van afgelopen jaar zijn waarderingen afgenomen en is het startpunt gunstiger volgens Northern Trust Asset Management.

Asset Allocatie Debat 2023

Voorafgaand aan de uitreiking was er een debat met Jelte de Boer, Directeur Optimix Vermogensbeheer, Rob Brand, Head of Portfolio Management Blue Sky Group, Judith Sanders, Sustainable Investment Strategist ABN AMRO, en Kees van de Velde, Managing Partner Capital HQ. De invloed van inflatie is cruciaal, op dit punt waren de experts het eens. De Boer: ‘Inflatie werd post-covid initieel aangewakkerd door problemen in de waardeketens van bedrijven en hoge energieprijzen. Deze zijn nu op hun retour. Service-inflatie is momenteel nog hoog, maar zal de neerwaartse trend van huizenprijzen de komende kwartalen volgen.’

Vooral energie is volgens de deelnemers een belangrijke factor. Sanders verwacht dat energieprijzen structureel hoog zullen blijven, maar: ‘minder verbruik, goed gevulde gasvoorraden, het weer op sterkte komen van Franse kerncentrales en ontwikkelingen in hernieuwbare energie bieden lichtpuntjes’ Van de Velde: ‘Het gasverbruik is tot nu toe meegevallen, maar hoe hou je in de toekomst dat lagere gebruik vast?’ Brand: ‘Wij verwachten dat inflatie de komende jaren tussen 2% en 5% zal liggen, dat is in principe goed voor aandelen.’

Er waren twee gewetensvragen voor het panel. Mag je als belegger in fossiele energie blijven beleggen? De consensus was dat de sector niet geheel valt uit te sluiten. En mag er weer in wapens belegd worden? BSG sluit controversiële uit.

Via wapens kwam geopolitiek ter sprake. Dat wordt steeds belangrijker. Van de Velde: ‘De VS wil China ontkoppelen van technologische ontwikkelingen. Dit is niet altijd in lijn met Europese belangen.’

Tenslotte over het thema van de middag: asset allocatie. Wat moet je de komende drie jaar hebben? Maakt de inmiddels hogere rente obligaties weer aantrekkelijk? De meeste experts waren het erover eens dat aandelen populair blijven. Alleen ABN AMRO blijft onderwogen in aandelen en overwogen in cash. De Boer denkt daar anders over: ‘Iedereen verwacht een recessie, maar wat als die recessie uitblijft of minder erg is dan verwacht?’

Nieuwsbrief

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Alpha Research

Alpha Research is hét onafhankelijk onderzoeksbureau voor de professionele belegger.