Asset Allocation Awards 2022

De volgende asset managers ontvingen een Asset Allocation Award:

 • Asset-Allocation-Awards-Winnaar2020-ASSET-ALLOCATION

  Neuberger Berman

  ASSET ALLOCATION

  De Award voor de categorie Asset Allocatie ging naar het team van Erik Knutzen van Neuberger Berman met het rapport ‘Asset Allocation Committee Outlook’.

 • Asset-Allocation-Awards-Winnaar2020-FIXED-INCOME

  J.P. Morgan Asset Management

  FIXED INCOME

  De Fixed Income Award is gewonnen door het team van John Bilton van J.P. Morgan Asset Management met het rapport ‘Global Asset Allocation Views’.

 • Asset-Allocation-Awards-Winnaar2020-EQUITIES-REGIONAL

  Northern Trust Asset Management

  EQUITIES REGIONAL

  Het team van Wouter Sturkenboom van Northern Trust Asset Management heeft de Equities Regional Award gewonnen met het researchrapport ‘Investment Perspective’.

 • Asset-Allocation-Awards-Winnaar2020-EQUITIES-SECTOR

  Columbia Threadneedle Investments

  EQUITIES SECTOR

  De Equities Sector Award is gewonnen door het team van Toby Nangle van Columbia Threadneedle Investments met het rapport ‘Asset Allocation Update’.

 • Asset-Allocation-Awards-Winnaar2020-ASSET-ALLOCATION-OVERALL

  Neuberger Berman

  OVERALL

  Ook de Award voor de categorie Overall ging naar het team van Erik Knutzen van Neuberger Berman met het rapport ‘Asset Allocation Committee Outlook’.

Asset-Allocation-Awards-2022-Alpha-Research-replay

Uitreiking Asset Allocation Awards 2022

Op 1 februari 2022 vond de 7e editie van de Asset Allocation Awards plaats, online vanuit de studio van Stark Narrative in Amsterdam.

De online uitreiking zorgde er voor dat het mogelijk was om bij elke award de beleggingsspecialist van het desbetreffende rapport te spreken. Het leverde achtergrond over de beleggingsbeslissingen op.

Bekijk de replay voor de volledige interviews met de beste asset allocators.

Maandelijkse update beleggingsconsensus

Op dinsdag 1 februari vond voor het zevende jaar op rij de uitreiking van de Asset Allocatie Awards plaats. Eelco Ubbels, directeur/oprichter van Alpha Research, reikte de prijzen uit voor de beste beleggingsrapporten, bijgestaan door Jelte de Boer, directeur beleggingen bij Optimix.

Maandelijks analyseert Alpha Research meer dan zestig asset allocatierapporten van asset managers. Dit is de basis van de beleggingsconsensus die elke maand wordt gepubliceerd in het Asset Allocatie Consensus Premium Rapport. Het is ook de basis van de toekenning van de Awards in de vijf categorieën: Asset Allocatie, Fixed Income, Equities Regional, Equities Sector en Overall.

Dit zijn de Awards winnaars van 2022:

 • Asset Allocatie: Neuberger Berman
 • Fixed Income: J.P. Morgan Asset Management
 • Equities Regional: Northern Trust Asset Management
 • Equities Sector: Columbia Threadneedle Investments
 • Overall: Neuberger Berman

De beste adviezen

Asset Allocation Award

De jury prees de compleetheid, diepgang en de heldere uitleg bij de adviezen in het 'Asset Allocation Committee Outlook' van Neuberger Berman. Wie de adviezen op de voet volgde, had vorig jaar een outperformance van 9,83% behaald, zo had Alpha Research geanalyseerd. Erik Knutzen, CIO van Neuberger Berman:"We gingen uit van een sterke economische groei, inclusief groei van inflatie en rentes. Dat resulteerde onder andere in een keuze voor meer cyclische aandelen, kortlopende staatsobligaties en een overweging van bedrijfsobligaties. Ook hielden we cash aan om de toegenomen volatiliteit op te vangen.”

Fixed Income Award

Volgens Alpha Research bood J.P. Morgan Asset Management via de kwartaalpublicatie 'Global Asset Allocation Views' de beste en duidelijkste adviezen voor vastrentende waarden. Opgevolgde adviezen van J.P. Morgan AM deden het 1,73% beter dan de brede obligatiemarkt. John Bilton, hoofd wereldwijde multi-asset-strategie van J.P. Morgan AM:"In 2021 waren we overwogen in high yield. Er waren weinig alternatieven. We stonden vorig jaar in het begin van de economische cyclus en dat is positief voor high yield. Overigens kopen we ook staatsobligaties, het geeft een portefeuille extra zekerheid. Je moet dat dan wel actief doen.”

Equities Regional Award

Northern Trust Asset Management is dit jaar tot de beste regio-allocator gekozen op basis van de concrete adviezen in de maandelijke publikatie 'Investment Perspective', die in 2021 tot een regio-outperformance van 1,66% leidden. Wouter Sturkenboom, hoofd beleggingsstrategie bij Northern Trust AM: "Het heeft goed uitgepakt dat wij overwogen waren in de VS. Onze kennis van de Amerikaanse markt is diepgaand, mede omdat we vanuit Chicago opereren. Maar doorslaggevend waren de sterke winstverwachtingen in de VS, terwijl we er ook vanuit gingen dat beleggers een voorkeur zouden hebben voor de relatief veilige Amerikaanse aandelen. We blijven bij deze voorkeur, al zouden op de langere termijn Europese aandelen kunnen outperformen.”

Equities Sector Award

Evenals vorig jaar was Columbia Threadneedle Investments dit keer opnieuw de beste sectorallocator. De jury vond de heldere toelichtingen in de 'Asset Allocation Update' erg nuttig voor zowel top-down- als bottom-up-beleggers. Toby Nangle, hoofd assetallocatie van Columbia Threadneedle Investments:"Het afgelopen jaar waren we overwogen in de innovatieve sectoren tech, communication services en gezondheidszorg. We zaten fout met de onderweging van energie. Dat komt omdat we op zoek zijn naar groei op de lange termijn. Tegen de achtergrond van energietransitie vinden we dat de meeste energiebedrijven daar niet aan kunnen voldoen.”

Overall Award

Deze Award, die toch min of meer als de ‘hoofdprijs’ geldt, heeft Neuberger Berman eveneens te danken aan de kwartaaluitgave 'Asset Allocation Committee'. Het volgen van de adviezen zouden beleggers vorig jaar een outperformance van 7,35% hebben opgeleverd. Erik Knutzen, CIO van Neuberger Berman bood nu een vooruitblik. "Wij verwachten dat de centrale banken, waaronder ook de ECB, de officiële rentes zullen verhogen. China zal, net als enkele andere centrale banken in de opkomende markten, niet meedoen. Daarom hebben we momenteel een voorkeur voor Emerging Markets Debt. Van belang is ook hoe de inflatie zich ontwikkelt. Energietransitie en het dreigend tekort aan werknemers kunnen de inflatie verder aanjagen.”

Nieuwsbrief

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Alpha Research

Alpha Research is hét onafhankelijk onderzoeksbureau voor de professionele belegger.