Asset Allocation Awards 2019

De winnaars

  • Asset-Allocation-Awards-Winnaar2019-Regio-Allocatie

    Candriam

    Best Research Report 'Regional Allocation'

    De outperformance tegenover de gelijkgewogen portefeuille op het gebied van regio keuze was +1,48%. Bij de uitreiking aan relatiemanager Frank Ligtenberg noemde Eelco Ubbels ook de heldere aanbevelingen en toelichtingen in de rapporten van Candriam. Volgens Ligtenberg is het resultaat van het beleggingsproces in een complementerend team, waarbij het uitgangspunt is dat 30% duurzaam wordt belegd.

  • Asset-Allocation-Awards-Winnaar2019-Sector-Allocatie

    ING Investment Office

    Best Research Report 'Sector Allocation'

    De outperformance tegenover de gelijkgewogen portefeuille op het gebied van regio keuze was +1,98%. Ook werd Bob Homan, manager Investment Office, die namens ING de prijs in ontvangst nam, geprezen om de duidelijke adviezen en de toelichting bij keuzewijzigingen. Een belangrijke factor van de goede sectoranalyse bij ING is volgens Homan de grote variëteit van input van het team: de ‘wisdom of the crowds’.

  • Asset-Allocation-Awards-Winnaar2019-Credit-Allocatie

    Achmea Investment Management

    Best Research Report 'Credit Allocation'

    De allocatiekeuzes van Achmea IM op het gebied van vastrentende waarden leverden volgens de methode van Alpha Research een outperformance van 0,58% op. Wat ook opviel aan de rapporten was de toevoeging van de expected returns en de korte, heldere toelichting per categorie. Wim Barentsen, chief investment strategist, gaf aan dat bij het team van Achmea IM de Sharpe-benadering een belangrijke invalshoek is.

  • Asset-Allocation-Awards-Winnaar2019-Asset-Allocatie

    Northern Trust Asset Management

    Best Research Report 'Asset Allocation'

    De keuzes leverden een outperformance op van 2,22% t.o.v. de gelijkgewogen portefeuille. Behalve goede keuzes bevatten de rapporten van Northern Trust Asset Management volgens Alpha Research duidelijke, concrete aanbevelingen met veel beschrijvingen. Wouter Sturkenboom, Chief Investment Strategist, nam de prijs in ontvangst en gaf in een korte toelichting aan dat vooral naar de economische groei is gekeken en de (onjuiste) beslissing van de FED , dat leidde naar een ‘risk off’ positie in het laatste kwartaal.

  • Asset-Allocation-Awards-Winnaar2019-Asset-Allocatie-Overall

    Columbia Threadneedle Investments

    Best Research Report 'Overall'

    Die met de adviezen toegepast op de modelportefeuille een outperformance van +0,67% toonde. Daarnaast kreeg Prosper van Zanten, hoofd Benelux Distibution, de ontvanger van de award, een compliment voor de heldere weergave van de adviezen waarbij alle asset classes geanalyseerd worden. Van Zanten gaf aan dat de analyses het resultaat is van een wereldwijde input van de vele vestigingen van Columbia Threadneedle Investments.

Play Video

Hoe verliepen de awards

De genomineerden uit alle categorieën samen

Zoals altijd werd de uitreiking van de Asset Allocatie Awards op 5 februari 2019 vooraf gegaan door een debat. Het debat stond onder de bezielende leiding van Eelco Ubbels, die een zestal stellingen voorlegde aan zowel het publiek als aan de sprekers van de middag. De sprekers waren Lukas Daalder van BlackRock, Olaf van den Heuvel van Aegon Asset Management en Wim Barentsen van Achmea Investment Management. Het publiek kon zijn mening geven door middel van de eigen mobiele telefoon. Wat volgde was een geanimeerd debat met veel input van het publiek.

Met onderwerpen als:

  • Is Brexit een probleem?
  • Een recessie of niet?
  • Over- of onderwogen aandelen?
  • Houdt Draghi de rente laag?
  • Gaat de ECB aandelen inkopen?
  • Zijn Amerikaanse obligaties weer interessant?

Is Brexit een probleem?

De eerste stelling luidde als volgt: “Brexit is als het millenniumprobleem in 2000; veel paniek vooraf, maar als het moment daar is draait de wereld gewoon door.” Ongeveer 30% van het aanwezige publiek was het hier niet mee eens, en was wel degelijk van mening dat de Brexit voor de nodige problemen zal zorgen. Het commentaar van Wim Barentsen was dat de Brexit geen wereldwijde recessie zal veroorzaken, maar dat het ook zeker geen non-event is. Olaf van den Heuvel was van mening dat met name een zogeheten ‘harde Brexit’ de nodige impact zal hebben.

 

Een recessie of niet?

De volgende stelling ging over de vraag of de Verenigde Staten in 2019 of 2020 in een recessie zullen belanden. Hier was maar liefst 85% van de aanwezigen van mening dat het allemaal zo’n vaart niet zal lopen, en dat een recessie meer dan twee jaar weg is. Het panel was duidelijk minder optimistisch. Lukas Daalder herinnerde het publiek eraan dat een omslag in de economie snel kan gaan. Wim Barentsen betrok de politiek bij zijn antwoord, en betoogde dat Trump de huidige economische cyclus zal willen rekken tot aan de presidentsverkiezingen in november 2020.

 

Over- of onderwogen aandelen?

De derde stelling luidde als volgt: “De huidige wereldwijde economische groeivertraging betekent dat je onderwogen aandelen moet zijn”. Hier was een ruime meerderheid van het publiek het niet mee eens. Olaf van de Heuvel voegde toe dat ook Aegon niet van mening is dat je dit jaar onderwogen aandelen zou moeten zitten. Lukas Daalder hechtte eraan onderscheid te maken tussen de verschillende regio’s. Hij vindt de Verenigde Staten op dit moment duur, Europa risicovol, en ziet eigenlijk de meeste kansen in Emerging Markets.

 

Houdt Draghi de rente laag?

Als vierde werd gevraagd of Draghi de eerste ECB president wordt die gedurende zijn termijn de rente niet verhoogd heeft. Hierop antwoordde vrijwel iedereen in de zaal positief. Maar liefst 90% van de aanwezigen onderstreepte de stelling. Lukas Daalder bevestigde dat er geen renteverhoging verwacht mag worden voordat in november de termijn van Draghi afloopt. Wim Barentsen voegde toe dat het interessanter is om te zien wie Draghi op zal volgen als ECB President. Wordt het een Noord- of een Zuid-Europeaan?

 

Gaat de ECB aandelen inkopen?

Vervolgens werd de vraag gesteld of de ECB bij de volgende crisis over zal gaan tot het opkopen van aandelen. Hierover waren de meningen verdeeld. Ongeveer 30% van het publiek denkt dat dit inderdaad zal gaan gebeuren. Olaf van den Heuvel zei dat dit in Japan al gebeurt, maar dat het in Europa niet zal werken, omdat de aandelenmarkt hier relatief een stuk kleiner is. Lukas Daalder voegde eraan toe, dat het inkopen van aandelen door de central bank in Japan niet effectief is, en dat hij hoopt dat het in Europa dan ook niet gaat gebeuren.

 

Zijn Amerikaanse obligaties weer interessant?

De finale stelling in het debat behandelde de markt voor vastrentende waarden in de Verenigde Staten. Door de gestegen rente zijn obligaties en spaargelden nu weer een goed alternatief voor beleggers. Ruim 80% van het publiek bevestigde deze stelling. Lukas Daalder wees als bewijs voor de stelling op de grote instroom in Amerikaanse geldmarktfondsen. En Olaf van den Heuvel antwoordde dat hij 3% rendement op een 10-jarige obligatie prima vindt. Al met al zorgde het debat voor een mooi inzicht in de mening van drie professionele beleggers én van het publiek over actuele vragen!

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Alpha Research

Alpha Research is hét onafhankelijk onderzoeksbureau voor de professionele belegger.