Actieve asset allocatie loonde in 2020

Actieve asset allocatie loonde in 2020

04 februari 2021

Actieve asset allocatie loonde in 2020! Alpha Research reikte op 2 februari 2021 voor de zesde keer de Asset Allocation Awards uit. Elke maand analyseert Alpha Research meer dan 50 openbare asset allocatie rapporten om tot de Asset Allocatie Consensus te komen. Na dit bewogen jaar onderzocht Alpha Research wie de beste allocatiestrategie had.

Asset Allocation Awards winnaars

Asset Allocation

De Award voor de beleggingscategorie Asset Allocatie ging naar het team van Eugene Podkaminer van Franklin Templeton met het rapport ‘Asset Allocation Views’.

Equities Regional

Het team van Olaf van den Heuvel van Aegon Asset Management met het researchrapport ‘House View’, ontving de Regio Allocatie Award. Een belangrijke factor was het benutten van kansen in Japanse aandelen.

Equities Sector

Het team van Maya Bhandari van Columbia Threadneedle Investments heeft met het rapport ‘Asset Allocation Update’ de Sector Allocatie Award gewonnen. Columbia Threadneedle Investments was gedurende het jaar kritisch op de veelbesproken rotatie van cyclicals naar value.

Fixed Income

De Fixed Income Award is gewonnen door het team van Emiel van den Heiligenberg van Legal & General Investment Management met het rapport ‘Outlook’. Onder andere het contrair zitten op de FED consensus heeft een positief effect gehad.

Overall

De Overall Award ging naar J.P. Morgan Asset Management met het rapport ‘Global Asset Allocation Views’. Het team van John Bilton heeft het afgelopen jaar snel weten in te spelen op de fiscale stimuli van centrale banken.

Actieve asset allocatie loonde

De winnaars van de awards werden dit jaar tijdens het online event geïnterviewd door Eelco Ubbels, directeur/oprichter van Alpha Research en co-moderators Ineke Valke, Senior Investment Strategist bij de Rabobank, Jelte de Boer, Hoofd Beleggingen bij Optimix Vermogensbeheer en Astrid Smit, Senior Investment Strategist bij Blue Sky Group.

Na het uitreiken van de awards werd er teruggekeken met de moderators. Zowel de moderators als de sprekers waren het erover eens dat de coronapandemie het afgelopen jaar de lastigste factor was om te vertalen naar beleggingsbeleid. Jelte en Ineke merkten op dat de winnaars aangaven een actievere allocatie te hebben gehad dan voorgaande jaren. Normaliter wordt hierbij rendement ingeleverd, maar in 2020 heeft actief beheer juist extra rendement opgeleverd.

Kijkend naar komend jaar kan inflatie als gevolg van de fiscale stimuli een risico zijn. Jelte verwacht dat er eerst nog een lang herstel komt voordat inflatie een belangrijke rol gaat spelen. De moderators waren het erover eens dat het belangrijk is om asset allocatie vanuit meerdere oogpunten, dus vanuit meerdere asset managers te volgen. En dan is het volgen van de Asset Allocation Awards winnaars een goed beginpunt!

Bekijk de replay

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Alpha Research

Alpha Research is hét onafhankelijk onderzoeksbureau voor de professionele belegger.